resident dj's

TJ Kong

Categorie: Resident

Residency: Hoogste Tijd

Informatie:

Ruim een jaar krijgt Erwin van Moll nu pianoles. Het werd tijd, vond 'ie zelf. Stilstand is immers achteruitgang, en als er iemand vooruit kijkt is het de Brabander wel. Hij was begin jaren negentig een van de eerste technomuzikanten in Nederland. Zo staat zijn 'Recycler EP' (Eevo Lute Muzique, 1992) bijgeschreven in het Grote Boek Der Nederlandse Techno.
Inmiddels omvat Erwin van Molls omvangrijke discografie alle smaken van de dansvloer, van deephouse en disco tot breakbeats en downtempo. Je kunt hem niet vastpinnen op één stijl. Wie aandringt en naar een rode draad vraagt, krijgt hooguit bijvoeglijke naamwoorden als 'warm' en 'sfeervol' te horen.
“En de bas”, voegt hij na enig aandringen toe.. Ik besteed veel aandacht aan de baslijn in mijn nummers.”
Je snapt gelijk wat hij bedoelt als je 'Merging' hoort, de killersingle die hij samen met de Utrechtse dj Nuno dos Santos maakte en waarop verder een vocale sterrol is weggelegd voor househeld Robert Owens.
De soepele en onweerstaanbare baslijn in dat oldschool housenummer kruipt je broekspijpen om daarna als een bezetene aan je heupen te trekken.
Het is niet de enige geslaagde samenwerking die Van Moll aanging. Nadat hij vorige eeuw als max 404 lange tijd soleerde, begon hij in 2003 het project Clashing Egos, waarvan verder bassist Jan Vanderlest en voormalig Daryll-Ann-zanger Jelle Paulusma deel uit maken. “Ik wilde perse met anderen popmuziek maken”, motiveert Van Moll het ontstaan van de groep.
De vonk ontstond na een geslaagd experiment met zangeres Kirsty Hawkshaw, en een stel bevriende muzikanten. “Het was voor mij een openbaring dat we in één week tijd zoveel muziek konden produceren. Daarna had ik de smaak goed te pakken.”
Voor 2008 staat het tweede Clashing Egos-Album, opvolger van het in 2004 verschenen Rubicon op de rol.
Ook solo is Erwin van Moll na een paar stille jaren weer actief. Hij zette z'n alter ego max 404 aan de stoep en koos de naam TJ Kong, naar de cowboy die aan einde van de film Dr. Strangelove op een kernraket zit die richting Rusland wordt afgevuurd. “Ik merk dat ik aan een nieuwe muzikale periode ben begonnen. De liefde voor dansmuziek is terug, dus ik wilde met een schone lei beginnen. Daar past een nieuwe naam bij.”
Niet dat Van Moll zich hoeft te schamen voor zijn oude werk. Zo haalde het stemmige downtemponummer Quiddity tientallen compilaties, deed hij remixes voor grote mannen als David Holmes, Kirk Degiorgio en Terrace en schopte z'n CD "Love and Mathematics" het tot album van de maand in het Britse dance-maandblad Muzik.
Zoals veel producers vind je TJ Kong regelmatig achter de draaitafels. Zijn vloeiende en brede dj-stijl valt in de smaak, want de Brabander werd de afgelopen jaren door vrijwel alle Nederlandse clubs uitgenodigd maar stond ook in hotspots als de Londense The End, Café d' Anvers in Antwerpen, Nitsa in Barcelona en de beroemde technoclub The Arches in Glasgow. Verder draaide hij de afgelopen jaren op alle dancefestivals die ertoe doen zoals Lowlands, 10 Days Off en het Finse Heliopolis.
Inspiratie voor z'n composities komt van films en boeken of tijdens wandelingen of fietstochten. Hij is tenslotte Nederlander. Tijdens de fietstochten van werk naar huis komen soms de mooiste ideeën opzetten, waarna Van Molls mobieltje als schetsboek fungeert. “Dat ding heeft zo'n mooie opnamefunctie. Ik neurie dan gewoon de melodie die ik bedacht heb en werk dat later uit.”
Het is precies die lofi-aanpak die Van Moll destijds trof bij de eerste Detroit-producties en bewoog om zelf ook platen te gaan maken. Ik was fan van jongens als Trevor Horn, Yello en François Kevorkian. Maar dat waren helden, producers die ver boven je stonden.
Pas bij de eerste plaaten uit Chicago en Detroit werd me duidelijk dat je ook muziek kon produceren zonder te beschikken over een studio van twee ton. Weet je dat mijn Recycler EP op een geleende sampler is gemaakt die op de strijkplank thuis stond? Nota bene tijdens Carnaval. Ik bedoel maar.”

Played at:

11 (Amsterdam)
10 Days Off (Gent)
Cafe d'Anvers (Antwerpen)
Culture Club (Gent)
Harry Klein (Munchen)
The End (London)
Paradiso (Amsterdam)
Doornroosje (Nijmegen)
Arches (Glasgow)
Maria Am Ostbahnhof (Berlin)
Etc Etc


24-06-2019
Mon
19:40:49